Składniki na 2 porcje:

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 marchewki
  • czerwona papryka
  • czerwona papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka centymetrów pora
  • ok. 100 g oscypka
  • oliwa z oliwek
  • świeża bazylia
  • świeże oregano
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wszystkie warzywa umyć, ziemniaki i marchew obrać, pokroić w plastry, czerwoną paprykę pokroić w cienkie paski, papryczkę chili posiekać, pora skroić w krążki, czosnek w płatki. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą lub masłem (np. czosnkowym), włożyć wszystkie warzywa – można to zrobić warstwami lub wymieszać wszystkie razem, skropić oliwą z oliwek, delikatnie oprószyć solą i pieprzem. Warzywa włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni, piec około 20 minut pod przykryciem, po tym czasie znów skropić oliwą i piec kolejne 10-15 minut do miękkości.

Gdy warzywa będą miękkie ułożyć pokrojonego w plastry oscypka, zapiekać około 5-7 minut bez przykrycia. Gotową potrawę posypać posiekaną bazylią, listkami oregano i oprószyć świeżo mielonym pieprzem.