Składniki na 2 porcje:

  • 200 g ziemniaków
  • 100 g selera korzeniowego
  • Łyżka oliwy z oliwek
  • Szczypta soli ziołowej
  • Pieprz biały
  • 300 g filetu z łososia
  • Limonka
  • Świeży tymianek
  • Brokuł

Sposób przygotowania:

Ziemniaki i selera korzeniowego oczyścić, obrać i pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać łyżeczkę oliwy z oliwek, wrzucić ziemniaki i selera, chwilę podsmażyć, doprawić niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie podlać minimalną ilością gorącej wody i ugotować do miękkości (około 25 minut). Filet z łososia pozbawić skóry, przekroić na pół, natrzeć odrobiną soli ziołowej, szczyptą pieprzu i skropić oliwą, ułożyć w naczyniu do gotowania na parze wraz z różyczkami brokułu, gotować około 10 minut. Gdy ziemniaki i seler będą odpowiednio miękkie zmiksować je na gładką masę, w razie potrzeby doprawić. Gotową rybę i brokuły przełożyć na talerz, obok przełożyć puree z ziemniaków i selera, całość posypać listkami świeżego tymianku, rybę skropić odrobiną soku z limonki.