Składniki na 4-5 porcji:

  • 250 g ziemniaków
  • 100 g selera korzeniowego
  • 300 g białych szparagów
  • biała część pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, biały pieprz, odrobina ostrej papryki
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki, seler i szparagi umyć, obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojony czosnek i krążki pora, po chwili dodać ziemniaki, szparagi oraz seler. Chwilę podsmażyć i zalać wodą (1,5 l), gotować całość około 25-30 minut, na wolnym ogniu. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować zupę na gładki krem i doprawić do smaku odrobiną soli i białym pieprzem. Na talerzu posypać krem listkami świeżego tymianku i oprószyć suszoną ostrą papryką.