Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Sio-smutki! Monika od kuchni”

Jesienią mam ochotę rozpieszczać moich bliskich smakołykami. Dziś przygotowałam wspaniałe ziemniaczane pyzy, pachnące jabłkami i cynamonem, z chrupiącą cynamonową kruszonką. Można podać je dodatkowo z łyżką lodów waniliowych!

Składniki:

  • 4-5 sporych ziemniaków
  • pół łyżeczki soli
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki cukru waniliowego

Farsz jabłkowy:

  • 3-4 miękkie jabłka
  • cynamon do smaku
  • cukier do smaku

Kruszonka owsiana:

  • 2 łyżki płatków owsianych
  • łyżeczka miodu
  • szczypta soli
  • cynamon do smaku
  • 0,5 łyżeczki masła

Wykonanie:

Ziemniaki (obrane lub wyszorowane, w mundurkach) gotuję do miękkości w osolonej wodzie, po czym ciepłe przeciskam przez praskę (jeśli były gotowane w mundurach, wcześniej oczywiście je obieram). Ziemniaczane puree przekładam do miski, wyrównuję powierzchnię. Dzielę masę na 3 równe części, jedną wyjmuję a w wolne miejsce wsypuję tyle mąki, by je wypełniła.

Przekładam również wyjętą wcześniej część ziemniaków. Dodaję cukier waniliowy, jajko i żółtko, oraz  dodatkowo szczyptę soli, mieszam masę do połączenia się łyżką. Następnie przekładam ciasto na stolnicę, lekko podsypuję mąką i bardzo krótko zagniatam – im dłużej ciasto będzie zagniatane, tym będzie rzadsze i będzie wymagało więcej maki (straci na smaku).

Z ciasta formuję kulki wielkości małej mandarynki, każdą lekko spłaszczam nadając jej jednocześnie lekko owalny kształt.

Przygotowanie farszu jabłkowego:

Obrane jabłka ścieram na tarce o grubych oczkach, dodaję cynamon i jeśli to potrzebne, cukier do smaku. Mieszam. Na przygotowane owalne placuszki wykładam po łyżeczce farszy i sklejam pyzy, formując je na kształt pierogów. Gotowe wrzucam do ok. 2 litrów wrzątku (woda zagotowana z łyżeczką cukru i soli). Gotuję 3-4 minuty od wypłynięcia.

Kruszonka owsiana:

Rozpuszczam masło z miodem na patelni, dodaję cynamon i szczyptę soli, a na końcu płatki owsiane. Podgrzewam wszystko na małym ogniu ok. 5 minut, mieszając. Płatki powinny się lekko zarumienić.

Gorące pyzy polewam roztopionym masłem i posypuję kruszonką z płatków owsianych.