Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Wypieki Beaty”

Kartoflane minipączki to idealna dla dzieci słodka przekąska. Nie dość, że przygotowane są z dodatkiem kartofli, to również z twarogiem, a do tego „nadziane” są pysznym kremem malinowym. Dzieci małe i duże będą zachwycone.

Składniki pączków:

  • około 300 g mąki + do podsypywania
  • 1 duże jajko
  • 100 g ugotowanych i ugniecionych kartofli
  • 100 g twarogu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 ml mleka
  • łyżeczka cukru do drożdży
  • 30 ml oleju
  • 30 g cukru

Składniki kremu:

  • 50 g malin
  • łyżka cukru pudru
  • 125 g serka mascarpone
Wykonanie:

Drożdże rozkrusz, zalej letnim mlekiem (nie gorącym), dodaj łyżeczkę cukru i wymieszaj. Kubeczek z drożdżami przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut – aby ruszyły. W dużej misie umieść mąkę, jajko, dokładnie utłuczone kartofle, twaróg, olej i cukier. Dodaj do misy rozczyn drożdżowy i wyrób ciasto – ma być gęste – w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieć, wyłóż je na blat i rękoma rozpłaszcz na placek. Kieliszkiem wycinaj małe pączki. W rondlu rozgrzej olej, smaż na nim pączki aż będą ładnie rumiane z obydwu stron. Gotowe pączki odkładaj na ręcznik papierowy, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Maliny rozgnieć widelcem razem z cukrem pudrem. Dodaj do nich serek mascarpone i zmiksuj razem do ładnego połączenia. Kremem nadziej pączki – potrzebna będzie do tego tylko do nadziewania pączków – ewentualnie możesz kremem posmarować wierzch pączków.

Przed podaniem możesz pączki posypać cukrem pudrem.