Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Po Prostu Pycha

Składniki (10 porcji):

  • 1 kg ziemniaków
  • sól (do gotujących się ziemniaków)
  • 15 dag kiełbasy
  • 5 dag boczku
  • 200 g ugotowanych brokułów
  • 10 dag sera mozzarella
  • 1 ząbek czosnku
  • świeży tymianek
  • szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:

Ziemniaki ze skórką dobrze umyj, następnie ugotuj je w mundurkach, przekrój na połowę i delikatnie wydrąż łyżeczką odrobinę miąższu, aby zrobić lekkie wgłębienie na farsz.

Brokuły ugotuj osobno w osolonej wodzie.Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj w misce z pokrojoną drobno kiełbasą, boczkiem, serem, tymiankiem dodaj wydrążone ziemniaki, szczyptę soli i pieprzu.

Połówki ziemniaków napełnij masą serową. Ułóż w odstępach na foremce wysmarowanej masłem. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Wstaw foremkę z ziemniakami i piecz 10 minut. Podawaj ze świeżym tymiankiem. Smacznego!