Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Wypieki Beaty”

Składniki:

sos beszamelowy:

  • 500 ml mleka
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 50 g masła
  • po około pół łyżeczki soli i czarnego pieprzu
  • tarta gałka muszkatołowa

sos pomidorowy:

  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, suszona bazylia i oregano

lazania:

  • 1 kg kartofli
  • około 50 g tartego sera lub mozzarelli

Wykonanie:

Kartofle obierz i krótko podgotuj w osolonej wodzie (nie krojone), przestudź, a następnie pokrój w dość cienkie plastry.

W czasie kiedy będą gotować się kartofle przygotuj obydwa sosy. Masło rozpuść w rondelku, dodaj mąkę i energicznie wymieszaj, wlej trochę mleka i rozmieszaj trzepaczką, tak aby mąka nie była w grudkach, wlej resztę mleka i zagotuj aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Pomidory wyłóż na patelnię, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek – krótko podsmaż, tylko tyle, aby odparować wodę z pomidorów. Dopraw sos do smaku solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Dno żaroodpornej foremki posmaruj częścią sosu beszamelowego. Ułóż na nim dwie warstwy plastrów kartofli – tak aby na siebie zachodziły. Wierzch kartofli posmaruj odrobiną sosu beszamelowego, a na niego wyłóż połowę sosu pomidorowego. Połóż drugą warstwę kartofli, sosu beszamelowego i sosu pomidorowego. Na koniec połóż resztę kartofli i resztę sosu beszamelowego.

Piecz w 190 stopniach przez około 40 minut, po tym czasie posyp wierzch lazanii tartym serem i podpiecz całość przez kolejne 10 minut. Podawaj lazanię na gorąco z sałatką z pomidorów.