Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Kulinarna Maniusia”

Składniki:

  • 500 g małych kartofli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 100 g kabanosów
  • opakowanie mieszanki sałat
  • kilka listków szczawiu czerwonego
  • garść szczypiorku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • łyżka oliwy
  • łyżka musztardy
  • łyżka miodu
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Kartofle myjemy, nie obieramy ich ze skórki. Kroimy na kawałki i wrzucamy je na patelnię z łyżką oleju. Podsmażamy je na niewielkim ogniu, zamykamy pokrywkę i dusimy, aż zmiękną. Jak będzie taka potrzeba możemy wlać odrobinę wody.

Na talerzu lub półmisku układamy sałaty. Dodajemy kartofle, pokrojone kabanosy oraz pokrojone pomidorki. Posypujemy listkami szczawiu i szczypiorkiem.

Przygotowujemy sos – jogurt mieszamy z oliwą, musztardą, miodem, octem, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Takim sosem polewamy sałatkę. Taką sałatkę możemy zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą w podróż. Smacznego 🙂