Przepis przygotowany przez autora bloga „Facet i kuchnia”

Z 500 g ziemniaków otrzymasz ok. 70-80 małych trufli, w zależności od wielkości formowanych kulek. Jedna trufla ma ok. 40 kcal. Lżejsze nie będzie 😉

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 250 g daktyli Medjool (waga po wypestkowaniu)
  • 75 g oleju kokosowego (organicznego i nierafinowanego)
  • 2 łyżki mielonego cynamonu
  • 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 50 g surowego kakao
  • 100 g wiórków kokosowych
  • jako posypki: pudry owocowe, u mnie: puder z rokitnika, puder z żurawiny i puder z malin

Przepis:

1. Ziemniaki obierz ze skóry, wrzuć do lekko osolonej wody i ugotuj (15 minut). Większe sztuki przed gotowaniem pokrój na mniejsze kawałki.
2. Daktyle wypestkuj.
3. Wystudzone ziemniaki, porwane na kawałki daktyle i olej kokosowy zmiksuj do pełnego połączenia składników.
4. Przełóż masę do miski, dodaj przyprawy, kakao i wiórki kokosowe. Wymieszaj i zagnieć do pełnego połączenia składników.
5. Wstaw masę do lodówki na 1-2 godziny.
6. Uformuj trufle i obtocz je w pudrze owocowym lub innej wybranej posypce (kakao, mielone orzechy, wiórki kokosowe, itp.). Ja użyłem pudru – odpowiednio – z rokitnika (pomarańczowy), z żurawiny (różowy) i z malin (w kolorze kakao). Puder z malin w pierwszym roku od zrobienia wyglądał tak, jak TUTAJ, a w kolejnym przybrał barwę kakao, zachowując charakterystyczny kwaskowaty smak. Każdy z tych pudrów świetnie kontrastuje ze słodyczą trufli.
7. Czytaj też: Jak zrobić puder z malin i z brzoskwiń?