Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Wypieki Beaty”

Każdy wie, że czekolada jest pysznym afrodyzjakiem, więc na randkę polecam ciasto czekoladowe upieczone z kartoflami, które nadają mu wyjątkowej wilgotności, a jednocześnie są niewyczuwalne w smaku. Do tego dodatek kawy i czekoladowy krem – to gwarantuje udaną randkę 🙂

Składniki ciasta:

  • 200 g ugotowanych kartofli
  • 150 g miękkiego masła
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 3 duże jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 175 g mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka gorzkiego kakao
  • 1 lekko czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki rozpuszczalnej kawy w proszku

Składniki kremu:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła

Dodatkowo:

  • świeże maliny do dekoracji

Wykonanie:

Kartofle dokładniej ubij albo przepuść przez praskę do ziemniaków. Umieść je w misie razem z cukrem pudrem i 100 g masła – zmiksuj mikserem.

Czekoladę połam na kawałki, dodaj do niej pozostałe 50 g masła i rozpuść razem w kąpieli wodnej albo w mikrofalówce – dokładnie wymieszaj i lekko ostudź. Dodaj czekoladę do masy kartoflano-maślanej i zmiksuj do połączenia składników.

Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao i kawą rozpuszczalną. Do misy miksera dodaj pojedynczo jajka,  a następnie wsyp porcjami mąkę – zmiksuj krótko – tylko do połączenia składników.

Przygotuj dwie foremki o średnicy około 16 cm i nałóż do nich ciasto. Piecz w 180 stopniach przez około 35-40 minut – do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudź. Ostrym nożem zetnij kopułki z ciasta, tak aby miały płaskie wierzchy, a następnie przekrój każde ciasto po środku na dwa blaty (odcięte kopułki zjedz 😉).

Śmietanę kremówkę podgrzej w rondelku, dodaj do niej połamaną czekoladę i mieszaj aż czekolada się dokładnie rozpuści. Dodaj masło do masy czekoladowej i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź krem.

Na paterze ułóż jeden blat torcika, posmaruj go częścią kremu, powtórz czynności z pozostałymi blatami. Wierzch torcika udekoruj kremem – możesz przełożyć jego część do rękawa cukierniczego i wycisnąć na wierzchu rozetki z kremu. Na koniec ułóż maliny a całość oprósz lekko cukrem pudrem.