Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Sio-smutki! Monika od kuchni”

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków (najlepiej małych i równej wielkości)
  • 2 cebule
  • duży liść kapusty
  • garść fasolki szparagowej
  • ulubione zioła, np lubczyk, pietruszka, tymianek
  • kilka małych marchewek
  • kilka ząbków czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek oleju lub oliwy
  • dobrej jakości kiełbasa

Dodatkowo:

  • folia aluminiowa

Przygotowanie:

Obierz i pokrój cebulę na plasterki lub piórka, umyj marchewki. Oczyść i osusz zioła. Obetnij końcówki fasolki, potnij ją na kawałki.

Ziemniaki dokładnie umyj szczoteczką lub oskrob nożem, po czym natnij, uważaj żeby ich nie przeciąć. Ziemniaki razem z warzywami przełóż do miski po czym natrzyj mieszanką soli i pieprzu (1 łyżka soli, pieprz wg uznania).

Kawałek folii aluminiowej natłuść oliwą lub olejem, ułóż na środku umyty liść kapusty, a na nim warzywa i zioła. Całość skropl olejem. Na górze połóż ponacinane kawałki kiełbasy. Szczelnie zawiń wszystko w zgrabny pakiecik i ułóż na rozgrzanym grillu (można też przygotować w ten sposób ziemniaki w piekarniku).

Grilluj ok. 30 minut, po czym przewróć pakiecik na drugą stronę i ponownie grilluj ok. 30 minut. Podawaj na gorąco z jogurtem naturalnym.