Przepis przygotowany przez autorkę bloga „KulinarnaManiusia”

Składniki:

  • 8 papryk czerwonych szpiczastych
  • 4 papryki białe
  • 1 kg kartofli
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Kartofle obieramy i gotujemy, odcedzamy i jeszcze ciepłe tłuczemy tłuczkiem, odstawiamy. Pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach, cebulę kroimy w kostkę. Papryki myjemy i ścinamy wierzch. Ściętą górę kroimy w kostkę i dodajemy do pieczarek.

Rozgrzewamy patelnię z łyżką oleju i wkładamy pieczarki, cebulę i pokrojoną paprykę, dodajemy sól i pieprz, podsmażamy wszystko chwilkę. Dodajemy podsmażone warzywa do kartofli i mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku.

Takim farszem napełniamy papryki. Każdą z nich zawijamy w folię aluminiową (paprykę czerwoną można zawinąć po dwie sztuki) i układamy na rozgrzany grill, grillujemy, aż papryka zmięknie – około 30 minut. Czerwona papryka szybciej robi się miękka – po 15 minutach jest już gotowa, biała musi się grillować dłużej.

Ja podałam paprykę faszerowaną kartoflami z grilla w towarzystwie szaszłyków z kartoflami – kartofle należy w całości podgotować, nadziać na patyczki z warzywami – u mnie papryka, cukinia i cebula i posmarować olejem za pomocą pędzelka.

Układać na rozgrzanym grillu i grillować około 30 minut, aż szaszłyki się zarumienią. Smacznego 🙂