Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Po prostu pycha”

Zostały Ci z wczorajszego obiadu ziemniaki i nie wiesz co z nimi zrobić? Dodaj je do drożdżowego ciasta i upiecz fantastyczne rogaliki! To mój sprawdzony trik, aby ciasto drożdżowe zachowało przez dłuższy czas świeżość i miękkość. Do rogalików możesz dodać np. powidła śliwkowe – zawsze smakują wybornie.

Składniki:

  • 450 g mąki
  • 150 g ugotowanych i zmielonych ziemniaków
  • 20 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 80 g roztopionego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • słoiczek powideł śliwkowych

Dodatkowo:

  • 1 roztrzepane jajko
  • cukier puder (po upieczeniu)

Wykonanie:

Do kubka wkrusz drożdże, dolej ciepłego mleka oraz łyżeczkę cukru. Mieszaj za pomocą łyżeczki, odstaw na 10 minut, aby drożdże zaczęły rosnąć.

Po 10 minutach drożdże zdecydowanie powinny zwiększyć swoją objętość. Do miski wsyp przesianą mąkę, cukier, roztopione i przestudzone masło, wbij żółtko oraz dodaj ugotowane wcześniej i przeciśnięte przez praskę (zimne!) ziemniaki. Na końcu wlej drożdżowy rozczyn i wszystko dokładnie wymieszaj.

Elastyczne ciasto odstaw w ciepłe miejsce na około godzinę. Wyrośnięte ciasto podziel na pół, na blacie podsypanym mąką pierwszą część rozwałkuj na kształt koła. Przy pomocy noża przekrój kółko na kilka równych trójkątów. Następnie na każdy trójkąt nakładamy łyżeczkę powideł (lepiej żeby były dość gęste). Zwiń do najszerszego końca, nadając kształt rogalika.

Gdy już zrolujesz wszystkie rogaliki, ułóż je na wysmarowanej tłuszczem foremce, w mniej więcej równych odstępach. Włącz piekarnik na około 190 stopni.  Odstaw rogaliki do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na kilka minut. Posmaruj je roztrzepanym jajkiem, aby były po upieczeniu ładnie zarumienione. Wstaw rogaliki do piekarnika na 20-25 minut, aż się zrumienią. Po upieczeniu posyp je cukrem pudrem. Smacznego!