Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Bullio”

Chaczapuri jest daniem kuchni gruzińskiej. Tradycyjnie jest to placek podawany z mieszanką serów zapieczoną w środku. Postanowiłam jednak dodać do niego prostą masę z ziemniaków i twarogu, bardzo podobną do tej jakiej używam do pierogów ruskich. Według mnie w takiej postaci smakuje pysznie.

Ciasto:

  • 500 g mąki pszennej
  • 350 ml mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Farsz:

  • 400 g ziemniaków
  • 250 g tłustego twarogu
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki pieprzu

Dodatkowo:

  • 2 łyżki masła do polania placków

Ziemniaki ugotuj w mundurkach w wodzie z jedną łyżeczką soli. Odstaw do przestudzenia.

Mleko lekko podgrzej i rozpuść w nim drożdże, sól i cukier. Dodaj mąkę i jedną łyżkę oleju i wyrób ciasto. Najwygodniej jest wyrabiać przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania. Ciasto przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno ono podwoić swoją objętość.

W czasie kiedy ciasto wyrasta, przygotuj farsz. Ziemniaki obierz ze skórki i ugnieć przy pomocy ugniatarki do ziemniaków. Wymieszaj z twarogiem. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć na niego pokrojoną cebulę. Lekko podsmaż, co jakiś czas mieszając. Cebulę dodaj do masy ziemniaczano-twarogowej. Wymieszaj z solą i pieprzem.

Wyrośnięte ciasto podziel na cztery części. Każdą rozwałkuj na blacie oprószonym mąką, na placek o średnicy ok. 27 cm. Na środku każdego placka ułóż 1/4 części masy ziemniaczano-twarogowej. Brzegi placka zawiń do góry. Placek odwróć zawinięciem do dołu i lekko rozwałkuj. Po rozwałkowaniu powinien mieć grubość ok. 1 cm i średnicę ok. 22 cm.

Placki piecz z dwóch stron na suchej patelni. Gotowe placki posmaruj rozpuszczonym masłem.