Przepis przygotowany przez autorkę bloga „Wypieki Beaty”

Składniki:

  • 500 g kartofli
  • 100 g świeżego łososia
  • 1 mała cebula
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 jajko
  • około 150 g mąki pszennej
  • sól i pieprz
  • bułka tarta

Sos:

  • mały kubek jogurtu naturalnego
  • czubata łyżka posiekanego koperku
  • sól i pieprz

Wykonanie:

Kartofle ugotuj, a następnie ugnieć tłuczkiem, albo przepuść przez praskę do kartofli i ostudź.

Na dno niedużej patelni nalej wodę – tak do poziomu około 1 cm. Włóż łososia do wody, lekko posól i popierz (ja użyłam pieprz cytrynowy), patelnię przykryj pokrywką i gotuj łososia na średnim ogniu przez około 15-20 minut – aż łosoś będzie gotowy.

Łososia przestudź, a następnie podziel na mniejsze kawałki. Cebulę posiekaj i lekko zeszklij na patelni. Do kartofli dodaj łososia, cebulę, koperek, jajko i część mąki (nie dodawaj całej od razu, tylko dosypuj w razie potrzeby – ilość mąki będzie zależeć od kartofli – młode kartofelki mają w sobie więcej wody i potrzebują więcej mąki). Z ciasta lep nieduże placuszki (ciasto może być trochę lepkie) i obtaczaj je w bułce tartej. Gotowe placuszki smaż na patelni na rumiano.

Do jogurtu naturalnego dodaj koperek, posól i popieprz sos do smaku. Sos możesz przełożyć do zakręcanego słoiczka. Placuszki smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno.